Banjalučka pivara reže kapital za 53,7 miliona KM

Bez autora
May 26 2010

"Banjalučka pivara" objavila je plan pokrića nagomilanih gubitaka koji su se popeli na 62,4 miliona KM i time skoro dostigli visinu kapitala preduzeća, a biće realizovan uglavnom kroz smanjenje kapitala. Prijedlog pokrića gubitaka, koji će biti predočen na Skupštini akcionara "Banjalučke pivare" na sjednici zakazanoj za 24. jun, predviđen je uglavnom kroz smanjenje kapitala za oko 53,7 miliona KM, te iz rezervi (5,2 miliona) i emisione premije (3,5 miliona). "Banjalučka pivara" ima registrovan osnovni kapital u iznosu 65,2 miliona KM, koji će nakon planiranog "rezanja" biti smanjen na 11,5 miliona. Postupkom pokrića gubitaka, kako je saopšteno iz tog preduzeća, bili bi stvoreni preduslovi za planiranu dokapitalizaciju jer bi na taj način trebalo da bude iznivelisana trenutna knjigovodstvena i nominalna vrijednost akcija.

Banjalučka pivara reže kapital za 53,7 miliona KM"Banjalučka pivara" objavila je plan pokrića nagomilanih gubitaka koji su se popeli na 62,4 miliona KM i time skoro dostigli visinu kapitala preduzeća, a biće realizovan uglavnom kroz smanjenje kapitala.

Prijedlog pokrića gubitaka, koji će biti predočen na Skupštini akcionara "Banjalučke pivare" na sjednici zakazanoj za 24. jun, predviđen je uglavnom kroz smanjenje kapitala za oko 53,7 miliona KM, te iz rezervi (5,2 miliona) i emisione premije (3,5 miliona).

"Banjalučka pivara" ima registrovan osnovni kapital u iznosu 65,2 miliona KM, koji će nakon planiranog "rezanja" biti smanjen na 11,5 miliona. Postupkom pokrića gubitaka, kako je saopšteno iz tog preduzeća, bili bi stvoreni preduslovi za planiranu dokapitalizaciju jer bi na taj način trebalo da bude iznivelisana trenutna knjigovodstvena i nominalna vrijednost akcija.

Nikolas Peni, direktor "Banjalučke pivare", izrazio je nadu da će tim potezom kao i, kako navodi, uzlaznim trendom u ostvarenim poslovnim rezultatima, privući interese kako postojećih tako i novih ulagača.

"Planiramo da prikupimo novi kapital da bismo mogli finansirati proširenje poslovanja. Injekcija kapitala u kompaniju je neophodna kako bi bila obezbijeđena njena budućnost", rekao je Peni.

U prijedlogu poslovne politike "Pivare" za 2010. godinu navedeno je da će Upravni odbor preduzeća dati preporuku "da li je potrebno ići u povećanje kapitala s postojećim akcionarima ili drugim ulagačima".

Dio malih akcionara "Pivare" izrazio je protivljenje planovima Uprave, izražavajući sumnju u njihove dobre namjere, zbog kojih su istakli da će glasati protiv smanjenja gubitaka na teret kapitala.

"Ključno je ispitati da li su ogromni gubici preduzeća nastali iz objektivnih ili nekih drugih razloga. Zanima nas i zbog čega preduzeće ne ide odmah u dokapitalizaciju već prvo smanjuje, pa zatim povećava kapital. Sumnjamo da to rade s ciljem da većinski akcionar sa što manje ulaganja dodatno poveća svoj vlasnički udio na uštrb malih akcionara i stoga ćemo glasati protiv", kazao je Vladan Jović, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima VIB iz Banjaluke, koje posjeduje jedan odsto akcija "Pivare".

"Banjalučka pivara", čiji je većinski vlasnik britansko društvo za upravljanje fondovima "Altima Partners", godinama posluje uz iskorištenost kapaciteta ispod 30 odsto, što je, tvrde u kompaniji, glavni razlog zbog kojeg nisu profitabilni. Preduzeće, napominju, i dalje nosi veliki teret zaduženosti i nema dovoljno sredstava da na odgovarajući način finansira buduće proširenje poslovanja.

Krediti "guše" preduzeće

U Upravi "Banjalučke pivare" navode da su troškovi finansiranja znatno povećani zbog kamata na bankarske kredite koji su podignuti prethodnih godina i plasirani u tehnologiju i svakodnevno poslovanje.

"Uprava će i dalje tražiti dugoročnija rješenja za smanjenje zaduženosti 'Pivare' jer zaduženost kod banaka postaje problem kojim je sve teže upravljati. Svjetska bankarska kriza znači da na tržištu ne postoji dovoljna ponuda kreditnih sredstava i da banke povećavaju kamatne stope na sve kredite", kažu u "Pivari".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik